LifeStyleTravel

Sibiu

Sibiul de astăzi este o destinație turistică cunoscută pe plan internațional și apreciată atât de specialiștii din domeniu, cât și de mass-media și de simpli turiști care vizitează orașul. Acest statut a fost construit însă pas cu pas, prin concursul tuturor actorilor locali: administrația locală, operatori turistici și culturali, personalități și simpli membri ai comunității.
În anul 2000, Sibiul era încă orașul prăfuit de provincie, care a suferit mult din cauza nepăsării autorităților din perioada comunistă. Atât centrul istoric, cât și cartierele orașului, aveau nevoie de ample lucrări de reabilitare sau modernizare. Autoritățile locale de atunci au înțeles această nevoie și, începând din anul 2002, sumele investite în astfel de lucrări au crescut constant. Aceasta pentru că o comunitate, un oraș nu se poate dezvolta dacă nu dispune de o infrastructură bună și funcțională, afirmația fiind adevărată și în cazul dezvoltării în domeniul turistic.
Centrul istoric a beneficiat de investiții de peste 50 de milioane de Euro în ultimii 14 ani. Străzile au fost reabilitate prin lucrări de modernizare a rețelelor de utilități, prin coborârea în subteran a cablurilor suspendate și repavarea drumurilor. Piețele istorice și pasajele au fost refăcute, părțile din zidurile de apărare care încă mai există au fost reabilitate și puse în valoare.


Orașul de Jos a fost de asemenea reabilitat, piațetele și spațiile publice de aici recăpătându-și pitorescul. Pentru a pune în valoare toate acestea, iluminatul public a fost și acesta reabilitat, aspectul acestuia fiind în acord cu centrul istoric. A fost adăugat un iluminat arhitectural care pune în valoare piețele și imobile importante din centru. Muzeele au renăscut și și-au pus în valoare patrimoniul cu o valoare inestimabilă, iar imobilele valoroase și-au recăpătat aspectul fermecător.
Odată cu anul 2004, când Sibiul a aflat că va purta onoranta titulatură de Capitală Culturală Europeană, viața culturală a orașului și implicit, turismul în oraș, au început un parcurs de dezvoltare accentuată. Viața culturală a Sibiului a fost dintotdeauna foarte bogată, datorită spiritului creativ și efervescenței culturale care au definit orașul dintotdeauna.
Începând din 2004, operatorii culturali și autoritățile locale au investit mai mult în evenimente culturale, creând un calendar anual de evenimente care atrag numeroși turiști în fiecare an.
Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007 a implicat peste 2.000 de evenimente și un an cultural de excepție, care au adus Sibiului faima internațională pe care o merita. Dar acesta nu a fost punctul culminant, ci impulsul de care orașul avea nevoie pentru a-și continua dezvoltarea.

Agenda culturală și sportivă a orașului conține tot mai multe evenimente valoroase, iar operatorii culturali și administrația locală finanțează aceste evenimente cu sume tot mai mari.
Practic, în fiecare sfârșit de săptămână, din aprilie și până în decembrie, spațiile publice și sălile de spectacol sunt animate de evenimente din cele mai diverse: de la spectacole de teatru și muzică, la expoziții de arte plastice, manifestări care pun în evidență tradițiile până la seminarii și conferințe.

Pentru toate acestea, Sibiul este astăzi, incontestabil, o locație turistică apreciată, distinsă cu cotația maximă Michelin – trei stele. Datorită vieții sale culturale de bună calitate, datorită funcționalității infrastructurii sale, datorită așezării geografice și a peisajului natural în care este așezat, datorită deschiderii și eforturilor administrației locale, Sibiul este astăzi o locație turistică apreciată și recunoscută, care primește în fiecare an tot mai mulți turiști, un oraș care are resursele să ofere fiecărui oaspete ceva, indiferent de vârstă sau preferințe.

Articole similare

Back to top button